Activiteiten
[/mks_toggle]
In de rustige omgeving van het dorp Eerbeek, gelegen aan de rand van de Zuidoost-Veluwe, grenzend aan Nationaal Park Veluwezoom, vindt u camping Robertsoord.
In de omgeving zijn er talloze manieren voor ontspanning;
Op 20 min afstand vindt u de Apenheul, Burgers Bush, het Openluchtmuseum, Nationaal park de Hoge Veluwe met het natuurmuseum Museonder en het Kroller Muller.
Wilt u de natuur ontdekken dan zijn er talloze landgoederen op fietsafstand zoals o.a. Het Leusveld, Engelenburg, Landgoed Leuvenheim, Het Huis te Eerbeek, Kasteel ter Horst en Huize Voorstonden.
In een uur fietsen ontdekt u achtereenvolgens het coulisselandschap tussen Eerbeek en Brummen, het rivierengebied met zijn uiterwaarden van de IJssel, en via de pontjes naar Bronckhorst en Olburgen terug naar Nationaal Park de Veluwezoom met zijn bossen en heidevelden.
Uniek in dit gebied zijn de sprengen. Beken die al honderden jaren gelden zijn gegraven als wateraanvoer voor papierindustrie en wasserijen en nu juweeltjes zijn wat betreft landschap en levende natuur.
Wij vertellen u graag waar u deze mooiste plekjes kunt vinden.
De omgeving leent zich ook uitstekend voor sportieve activiteiten als hiking, mountainbiken, kanoën, nordic walking, bootcamp.
Vraag ons naar de mogelijkheden.
Voor het zwemmen kunt u terecht in het plaatselijke openluchtbad en op fietsafstand is er de recreatieplas Bussloo.
Het trekvogelpad dat dwars door Nederland loopt van Bergen aan Zee tot Enschede kruist onze camping op 200 meter.
Voor wandelaars is camping Robertsoord een ideaal vertrekpunt voor het lopen van de etappe Loenen – Bronkhorst.
Ook het in totaal 16 km lange klompenpad loopt over onze camping.
Camping Robertsoord ligt in het midden van een prachtig wandelgebied met landgoederen zoals Het Leusveld, Huize Voorstonden en Huis te Eerbeek, sprengen in Laag Soeren, Eerbeek en Loenen, en natuurlijk en het Nationaal Park Veluwezoom op loopafstand.
Sprengen zijn kenmerkend voor deze streek in Nederland.
Aan de oostrand van de Veluwe welt water, opgevangen door het veluwemassief, na duizenden jaren kraakhelder en vrij van verontreiniging weer aan de oppervlakte.
Al honderden jaren geleden is door de bevolking in dit gebied dit water naar papierfabrieken en wasserijen geleid.
Dit deed men door beken uit te graven.
Inmiddels zijn deze waterlopen uitgegroeid tot prachtige stukken natuur met een heel specifieke flore en fauna.
Deze sprengen kunt u vinden op loopafstand van de camping.
Vraag in de receptie naar de exacte locaties van deze pareltjes.
Uniek in Nederland.
Nergens in ons mooie land fiets je op een middag door zoveel verschillende soorten landschappen.
Startend vanaf onze camping fiets je achtereenvolgens door dennebossen en heidevelden, parken, coulisselandschap met zijn unieke doorkijkjes, loofbossen, de rivier de IJssel met zijn mooie uiterwaarden, landbouw- en veeteelt , glooiende velden en bosranden aan de oostrand van het veluwemassief met zijn sprengen en eeuwenoude landgoederen.
Onderweg zijn er mooie stadjes en landelijke dorpjes om even uit te rusten en te genieten van een kopje koffie met appeltaart.
Wil je onze prachtige streek vanuit een ander perspectief op een comfortabele manier ervaren dan neem je de stoomtrein vanaf het monumentale Eerbeekse perronnetje.
Door bossen en open velden bereik je het station in Dieren vanwaar je met een salonboot over de kronkelende rivier de ijssel langs prachtige uiterwaarden uiteindelijk de hanzestad Zutphen bereikt.
Vanuit Zutphen gaat het in comfortabel tempo met de Arriva-trein langs landgoederen en buitenplaatsen richting de groenste stad van Nederland, Apeldoorn.
Met de stoomtrein reis je verder, nu weer zuidwaarts. Onderweg stap je uit bij het spoorwegmuseum op het station Beekbergen / Lieren om je te verwonderen over mooi gerestaureerde locomotieven en ander spoorweg gerei.
De laatste etappe terug naar Eerbeek voert je door akkerbouw- en veeteeld gronden.
Voor reisschema’s zoek je op de site van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij
In de jaren vijftig besloot de kippenboer zijn handel te verplaatsen naar Frankrijk en verkocht zijn landgoedje aan de doonweg met verspreid staande eiken en beuken, dennen en sparren en 6 kippenhokken aan een beginnend recreatieondernemer.
Sindsdien is er doorlopend heringedeeld, aangeplant en gesnoeid met als resultaat een grote variatie aan soorten en een palet aan groentinten en is het een waardevol ecosysteem geworden.
Naast die grote variëteit aan bomen en struiken delen ons parkje ook met honderden grote en kleine diertjes. Meer dan honderd paar broedvogels maken een nest(je) op Robertsoord. Zeldzame vleermuizen als de grootoor en de watervleermuis vinden een plekje op Robertsoord. Evenals minimaal 120 soorten nachtvlinders.
Wilde zwijnen houden zich niet aan de door ons mensen ingestelde grenzen en scharrelen in de schemering illegaal (want buiten de wildroosters) in de stroken bos rond de camping naar iets eetbaars.
Reeën maken nieuwsgierig een rondje over de camping. Konijnen en allerlei andere bondvachtjes graven hun gangen onder wortels en in ruige hoekjes. Boom- en steenmarters zorgen ervoor dat de konijnenstand niet uit de hand loopt.
Pal aan de ingang van de camping hebben dassen al decennia lang aan hun burcht gegraven.
In de schemering komen de vleermuizen tevoorschijn om hun nachtelijkse portie nachtvlinders te bemachtigen.
Op het campingterrein broeden meer 100 paren broedvogels (meer dan 35 verschillende vogelsoorten) waaronder bonte- en grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart en groene specht.
In de larix- en grovedennenbossen die aan de camping grenzen wemelt het van de vogels. Kool- en pimpelmezen, bonte vliegenvangers betrekken ieder voorjaar weer de nestkasten. Zwarte mezen, kuifmezen, glans- en matkopjes hakken een nestholte uit in vermolmde stammetjes. Staartmezen zoeken een plekje in een van de hagen of dichtbegroeide heesters.
Vlakbij, aan de voorstondensestraat, in het natuurgebied Leusveld zijn verschillende uitkijkpunten gecreëerd. In het voorjaar laat de bosrietzanger vanuit slootranden met plukjes riet zijn fabelachtig gevarieerde liedje horen. De rietgors verraad zijn aanwezigheid met een bescheiden geknars. Spotvogels, tuinfluiter en zwartkop fluiten uitbundig vanuit struikgewas.
Zelfs de middelste bonte specht laat zijn galopperende kick-kuuk-kuuk hier en daar horen.
Boomvalken jagen in spectaculaire acrobatiek achter libellen aan.
Op fietsafstand zijn honderden vogelsoorten te vinden in uiterwaarden, bossen, heidevelden en half open landschap.
Wil je meer weten? Vraag in de receptie naar de bijzondere hotspots in dit meest gevarieerde gebied van Nederland.